Kafeneja jonë e moralit

Image
Tek Kafeneja jonë pinë kafe studentë, mashtrues, asistentë, re(a)ktorë, e profesorë të aso(ç)uar. Pronari është tregtari qebapëve dhe notave, mashtruesit janë miq të pro re(a)ktorëve. Profesorët dhe referentët kanë të njëjtën ndikim. Pinë kafe. Marrëveshje.

Numri i tyre është mbi 1 mijë gjatë 12 orëve.

“Afro 100 studentë kanë protestuar para rektorati…”. Qindra studentë… përleshje…”. “Jo më shumë se 500 veta…”.

Një i regjistruar në mënyrë të paligjshme në fakultetin me numër të hiperbolizuar të studentëve gjendet para një dileme. Të protestoj a jo. Ai vendos të protestoj pasi sipas tij problemi nuk është se ai ka dhënë para për t’u regjistruar e më vonë edhe për t’i marrë disa nota por sesi një universitet e lejon këtë. Ai e zgjedh dilemën lehtë.

Njësoj sikurse ata që pinë bari e nuk e pranojnë të gjykohen si keqbërës (shitësit) nëse zihen me do gram. Ose sesi një i sëmurë që nuk ka faj nëse jep para për të siguruar një datë më të afërt operimi por ka faj sistemi i shëndetësisë që ka krijuar mekanizma nëpërmes të cilave korrupsioni nëpër spitale dhe në shëndetësi merret si diçka normale.

Një dilemë e tillë është e gati të gjithëve. Jo veç në raport me shtetin, por në raport me shoqërinë, familjen dhe vetën. E njëjtë me historinë e secilit që gjendet në një pozicion ku morali është çështje e diskutueshme. Ashtu siç është.

 

Por kjo s’ka rëndësi në një sistem ku propagandimi i moralit është çështja kryesore. Por nuk është e thënë ta mbash atë moral, cilido qoftë ai. Ne e gjykojmë pse dikush zhvishet. Gjykojmë atë që shet trupin. Nuk e diskutojmë kush e blen.

Në anën tjetër, në moralin që paguhet dhe nuk preket bira e pidhit e nuk folet për spermen e karit, blerësi i diplomës dhe shitësi i saj bashkë me ndërmjetësinë janë një rrjet normal i të funksionuarit. Një sistem ku pidhi është ma i rëndësishëm se dija. Në “shtetin e dijës”.

Kafeja jonë është gati e zbrazur. Në dy tavolina kanë mbetur studentët dhe një referent goxha i pitë. Në shank është pronari që i mban me zor kamarierët e lodhur duke shërbyer kafe dhe shankistat që urrejnë me i la filgjanat me kafe që s’ka kush e heq.

Në lajme raportohet për një tjetër protestë dhe për një anti protestë. Studenti i jashtëligjshëm po lexon poezi urbane. Do të protestoj jashtëligjshëm.

Në ndërkohë kafeneja jonë zbrazet. Hapet, Mbushet, dhe të gjithë vazhdojnë të njëjtën rutinë.

Flitet mbi moralin, qeveritë, dijen, e gjithçka tjetër.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s